Een blik achter de schermen

Nieuwtjes

  • Zelfs vanuit Italië surft men naar de Erfgoedbank Waasland! Laatst kregen we nog een bericht van Paola Galanzi, een enthousiast verzamelaar van devotieprenten en Vlaamse zantjes die hierover al jarenlang een blog schrijft.
  • In 2003 ging men in Kruibeke van start met de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied. In 2013 waren de werken grotendeels afgerond. Lokale fotograaf Marcel Vernimmen bracht deze werken jarenlang in beeld. Een selectie van zijn omvangrijke fotoreportage is nu ook opgenomen op de Erfgoedbank Waasland.
  • Sinds kort is de collectie van het Landbouwmuseum Landelijke Gilde Stekene online te zien, op de provinciale website Erfgoedinzicht. In het najaar verschijnt de gedrukte catalogus.
  • Drie jaar geleden, op 25 november 2010, lanceerde de Erfgoedcel Waasland de Erfgoedbank Waasland. Sindsdien is het aantal stukken dat online te zien is verdrievoudigd.
  • In 2013 gingen zowel de Stedelijke Basisschool Spoele (Lokeren) als de Gemeenteschool Waasmunster op zoek naar hun verleden. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar gingen aan de slag om foto's en ander erfgoed te verzamelen en te beschrijven.
  • In 2011 kwam bij de gemeente Stekene een reeks negentiende-eeuwse kaarten aan het licht die bijzondere inzage geven in de geschiedenis van de gemeente. Deze werden door de heemkring ingescand en staan voortaan ook op de erfgoedbank.
  • De leerlingen van de Stedelijke Basisschool Eksaarde gingen dit schooljaar op zoek naar de geschiedenis van hun school en omgeving. Dat deden ze met de hulp van het schoolarchief, familie, oud-leerkrachten en directie, lokale verzamelaars... In de nieuwe tentoonstelling vind je deze schat aan foto’s online. De informatie wordt ook aangevuld door het publiek, dus hou zeker de website in het oog!
  • Op 25 mei lanceert de Erfgoedcel Waasland het project “De Potige Polders”. Met dit project zetten de erfgoedcel en meer dan 25 partners uit het Waasland en daarbuiten het verleden van de Wase polders en meersen in de kijker. Zo komen er op de erfgoedbank al 1500 stukken poldererfgoed online.
  • Op de Erfgoedbank Waasland kan je voortaan de historische kranten “De Klok van het Land van Waes”, “De Schelde”, “Gazette van Beveren-Waas”, “Gazette van Lokeren”, “Gazette van St. Nicolaes” en “Gazette van Temsche” online lezen en doorzoeken. Samen goed voor bijna 60.000 pagina's oud nieuws!
  • Dankzij de inspanningen van de Heemkundige Kring De Kluize Meerdonk is voortaan ook het verleden van Meerdonk terug te vinden op de erfgoedbank.
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend