Een blik achter de schermen

De Potige Polders

Op 25 mei lanceert de Erfgoedcel Waasland het project “De Potige Polders”. Met dit project zetten de erfgoedcel en meer dan 25 partners uit het Waasland en daarbuiten het verleden van de Wase polders en meersen in de kijker. De directe aanleiding daarvoor zijn de vele veranderingen die de polders de laatste decennia meemaakten en ook in de toekomst nog ondergaan.

Erfgoed online

Een belangrijk deel van het project speelt zich af op de erfgoedbank. De voorbije maanden gingen de verschillende partners op zoek naar allerhande erfgoed dat het leven en de geschiedenis van de polders in beeld kan brengen. Ook enthousiaste particulieren boden stukken uit eigen collecties aan om te tonen op de bank. In totaal konden nu al 1500 oude foto's, kaarten van de 16de tot de 20ste eeuw, polderarchieven... verzameld worden. Van mei tot oktober is deze schat aan erfgoed te zien in een reeks online tentoonstellingen. We trappen af met tentoonstellingen rond Wase cartografie, de polders en meersen vroeger en nu, het particuliere materiaal dat we tot nu toe al mochten verzamelen, en leven en werken langs het water en naast de akker. De komende maanden worden geregeld nieuwe tentoonstellingen gelanceerd.

Ook plaats voor jouw polderverhaal en jouw erfgoed

Bovendien blijft het project open voor alle particulieren die hun eigen poldererfgoed graag willen delen op de bank. Op deze manier ontvingen we reeds 250 stukken, die in hun eigen tentoonstelling in de kijker worden gezet.

Via de reacties of de tag-knop kan je ook je eigen polderverhaal de wereld in sturen. Zelfs bij het recente polderleven, met overstromingen, wijmenteelt of krabbenvangst, kunnen we ons soms nog maar weinig voorstellen. Daarom rekenen we ook op jullie om dit verleden terug tot leven te wekken en te bewaren voor de toekomst.

Meer weten?

Binnen het project vinden ook nog verschillende andere acties plaats, waaronder poldervertellingen met lokale verhalen en de lancering van een polderboek. Meer informatie over het project en de geplande acties vind je op www.potigepolders.be

Interesse om je eigen poldererfgoed op de bank te brengen? Hier kom je te weten hoe je dat kan doen.

Prentkaart uit een reeks die de overstromingen van 1906 documenteerde (Particuliere Collectie Hugo De Looze)

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend