Een blik achter de schermen

Stedelijke Basisschool Eksaarde brengt haar verleden op de bank

De leerlingen van de Stedelijke Basisschool Eksaarde gingen dit schooljaar op zoek naar de geschiedenis van hun school en omgeving. Dat deden ze met de hulp van de Erfgoedcel Waasland, maar vooral door veel opzoekwerk in het schoolarchief, bij familie, oud-leerkrachten en directie en bij lokale verzamelaars. De leerlingen leerden zo niet alleen het verleden van hun school kennen, maar kwamen ook te weten wat erfgoed is en hoe het er vroeger achter de schoolbanken aan toe ging. Ze beschreven ook zelf de foto's in de software van de Erfgoedbank Waasland. Of hoe verleden en toekomst hand in hand kunnen gaan.

De  geschiedenis van de basisschool is overal terug te vinden. Op de school zelf had men natuurlijk de oude klasfoto's liggen, naast knipselmappen rond belangrijke gebeurtenissen in het schoolse leven. Maar veel interessant materiaal ligt ook gewoon bij mensen thuis. Verzamelaars zoals Georges Tallir maakten het mogelijk om via hun collectie oude foto's en prentkaarten de geschiedenis vóór de bouw van de huidige school in beeld te brengen. Ze brachten ook het leven aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Oud-leerkrachten en directie hielpen mee om foto's te dateren en mensen op foto te identificeren. Ze kwamen in de klas vertellen over het leven op school vroeger.

De leerlingen gingen vervolgens met deze informatie aan de slag om de ingezamelde foto's en archiefstukken te beschrijven in de database van de Erfgoedbank Waasland. Bovendien mochten ze als "conservator voor één dag" in samenwerking met het Stadsmuseum Lokeren een eigen tentoonstelling bouwen. Die is nog de hele zomer te bezichtigen in Huis Thuysbaert (Stationsplein 10, Lokeren).

In de online tentoonstelling vind je deze schat aan foto’s terug. De informatie wordt ook aangevuld door het publiek dus hou zeker de website in het oog! Herken je zelf iemand op foto? Dan kan je die persoon omkaderen en een naam geven via de tag-knop die je onderaan de foto vindt. Of je kan reacties achterlaten. Tags en reacties worden eerst nog even bekeken door ons en komen daarna online, te zien voor iedereen.

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend