Een blik achter de schermen

Lagere scholen verzamelen hun erfgoed

In 2013 gingen zowel de Stedelijke Basisschool Spoele (Lokeren) als de Gemeenteschool Waasmunster op zoek naar hun verleden. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar gingen aan de slag om foto's en ander erfgoed te verzamelen en te beschrijven. Oud-leerkrachten kwamen in de klas praten over het leven op school vroeger en de klassen brachten een bezoek aan het Stadsarchief Lokeren, het Heemkundig Museum Waasmunster in Kasteel Blauwendael, en het Stadsmuseum Lokeren.

Allerlei oude foto's, prentkaarten en archiefstukken werden met de hulp van de Erfgoedcel Waasland ingescand en door de leerlingen ingevoerd op de erfgoedbank. Met de hulp van het Stadsmuseum Lokeren maakten beide scholen bovendien ook hun eigen tentoonstellingen met een deel van het oude materiaal, favoriet erfgoed van de leerlingen e.d. Daarvoor volgden de kindere de workshop "conservator voor één dag" in het museum.

Herken je jezelf of anderen op foto? Laat dan zeker een reactie achter of tag de mensen zelf via de tag-knop. Nadat wij dit nog even bekijken, komt je informatie online. Zo raken de foto's steeds beter beschreven en vindt iedereen nog sneller wat hij/zij zoekt.

De online tentoonstellingen die we met het vele materiaal samenstelden, kan je hier vinden:

Gemeenteschool Waasmunster

Stedelijke Basisschool Spoele

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend