Een blik achter de schermen

Erfgoedbank 3 jaar oud

Drie jaar geleden, op 25 november 2010, lanceerde de Erfgoedcel Waasland een gloednieuwe website voor het erfgoed uit de streek: de Erfgoedbank Waasland (www.waaserfgoed.be). Die verving de verouderde Beeldbank Waasland.

Op de website brengen sindsdien heel wat Wase erfgoedorganisaties stukken uit hun collectie online. Zo tonen ze een greep uit het rijke erfgoed dat in het Waasland wordt bewaard. Tegelijk helpt de website om kwetsbaar archief en minder toegankelijke collecties open te stellen voor erfgoedliefhebbers en onderzoekers, zoals unieke fotocollecties van de polders vóór de industrialisering of beelden van verdwenen straten, volksfeesten en interieurs. De website krijgt dan ook steeds meer bezoekers, intussen al zo’n 4000 tot 5000 per maand.

Sinds de lancering groeide de Erfgoedbank Waasland flink aan, dankzij de inspanningen van de vele partners. Intussen vind je er bijna 24.000 stukken erfgoed terug, waaronder zo’n 9000 oude foto’s en prentkaarten, meer dan 12.000 historische kranten en meer dan 2000 archiefstukken, voorwerpen, interviewfragmenten, filmpjes… Doorheen de jaren lieten ook meer dan 70 privépersonen oude foto’s, oude postkaarten en stukken familiearchief op de bank plaatsen. Samen zijn deze goed voor meer dan 2000 items die anders nooit publiek te zien zouden zijn. Unieke stukken in privébezit – zoals de kaartboeken uit de 18de eeuw – en onverwachte beelden van volksleven in het Waasland kunnen op die manier door iedereen bekeken worden.

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend