Een blik achter de schermen

Landbouwmuseum Stekene online

Het landbouwmuseum Landelijke Gilde Stekene beheert een grote collectie landbouwgereedschap. Naast machines en handwerktuigen, bevindt zich in de collectie ondermeer een unieke rapenplukker en een reeks tuigen voor vlasbewerking, zo belangrijk in het Stekene van weleer.

De privécollectie, uitgestald in het landbouwmuseum, werd sinds 2011 onder begeleiding door de Erfgoedcel Waasland en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis volledig gefotografeerd en geïnventariseerd door vrijwilliger Paul De Schepper. Hij bracht niet enkel alle voorwerpen gedetailleerd in beeld, maar zocht ook naar de verhalen achter de voorwerpen, gedetailleerde informatie over hun toepassing en een zo nauwkeurig mogelijke datering. Het huzarenwerk is sinds kort beëindigd en wordt in het najaar van 2014 afgerond met de publicatie van een omvangrijke beredeneerde catalogus.

De collectie werd intussen ook ingevoerd in Erfgoedinzicht. Op deze provinciale website komen museale en heemkundige collecties uit Oost- en West-Vlaanderen online. De stukken van het landbouwmuseum vind je terug via deze link.

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend