Een blik achter de schermen

Kranten online doorzoekbaar

Op de Erfgoedbank Waasland kan je voortaan naar hartenlust bladeren door het oud nieuws van 1855 tot 1949, nu de historische kranten “De Klok van het Land van Waes”, “De Schelde”, “Gazette van Beveren-Waas”, “Gazette van Lokeren”, “Gazette van St. Nicolaes” en “Gazette van Temsche” (later voortgezet als “Nieuwsblad van Temsche”) online te lezen en te doorzoeken zijn. Samen zijn ze goed voor bijna 13.000 kranten of 60.000 krantenpagina’s, die het dagelijks leven in het Waasland en daarbuiten tot leven brengen in tijden van onder meer industriële revoluties, de Frans-Duitse oorlog, de Wereldoorlogen en het Interbellum.

Het online komen van deze kranten betekent meteen de afronding van een lang traject door de Erfgoedcel Waasland en haar partners. Door de omvang van de collectie en door verschillende technische knopen was het niet mogelijk om de kranten bij het lanceren van de Erfgoedbank Waasland reeds online aan te bieden. Vanaf nu kunnen enthousiastelingen echter naar hartenlust op zoek naar het nieuws van toen, inclusief de voor ons soms opmerkelijke reclameberichten (“Sunlight zeep maakt de wasch kinderspel voor het meisje van 14 jaar”), zoekertjes (“deftig meisje zoekt plaats als bovenmeid”) of de toen zo typische sterk politiek gekleurde journalistiek.

Zoeken in de kranten

De kranten kan je doorzoeken via het algemene zoekvenster van de Erfgoedbank Waasland. Daar geef je één of meerdere    zoektermen in. Alle kranten waarin die termen voorkomen, verschijnen dan tussen je andere zoekresultaten. Via het “zoom”-venster kan je vervolgens elke krant individueel lezen en ook opnieuw doorzoeken. Daar kan je ook de krant zelf downloaden als pdf-bestand, of pagina's uit de krant afdrukken.

Ben je gericht op zoek binnen de krantencollectie of zoek je kranten uit een bepaalde periode? Dan kan je terecht bij de uitgebreide zoekfunctie of kan je zoeken op een precieze datum, bijvoorbeeld 01/09/1901.

Meer hulp kan je ook steeds vinden in de zoektips, die uitgebreid toelichten hoe je het snelst in de kranten kan zoeken.