Ontdek de veelzijdigheid van het Wase erfgoed!

De Kluize in de kijker

De Heemkundige Kring De Kluize is actief in de gemeenten De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Met haar grote collectie historische foto's is ze één van de structurele partners van de Erfgoedbank Waasland. In deze tentoonstelling zetten we deze heemkring even in de kijker. We zoomen daarbij in op 150 opmerkelijke stukken uit de collectie.

Ontstaan en werking

Nadat in culturele kringen van Sint-Gillis-Waas geruime tijd werd gesproken over het nut van een heemkundige kring, werd op 21 maart 1985 een eerste kernbestuur van Heemkundige Kring De Kluize samengesteld. Deze zou zich buigen over de geschiedenis van de regio Sint-Gillis-Waas. De kring kreeg van de gemeente eerst het Oud-Gemeentehuis in Sint-Pauwels ter beschikking gesteld en later ook een lokaal in Oud-Vredegerecht te Sint-Gillis-Waas, zodat het nu over twee musea beschikt. Hierin worden jaarlijks thematentoonstellingen georganiseerd met het thema van Erfgoeddag. Driemaandelijks verschijnt ook het tijdschrift 'De Kluizenaer'. Hierin worden artikels gepubliceerd over de vier deelgemeenten.

Fotocollectie

De kern van de werking van de kring draait rond haar collectie foto's en prentkaarten uit de streek. Deze werden ofwel geschonken aan de kring, ofwel vakkundig gereproduceerd zodat de originelen opnieuw naar hun eigenaar konden terugkeren. Aanvankelijk verliep dit verzamelen langzaam, aan tempo van zo'n 100 beelden per jaar, omdat het reproduceren van de foto's nu eenmaal de nodige tijd in beslag nam. Vanaf de jaren 1990 ging dit een stuk sneller en tegen 1996 kon men spreken van een jaarlijkse aangroei van 1000 beelden. Ook digitaliseren bood nieuwe kansen om de collectie uit te breiden. Vandaag telt de collectie zo'n 20.000 foto's en prentkaarten: orginelen, foto-afdrukken en digitale scans die de plaatselijke geschiedenis van de voorbije 120 jaar in beeld brengen.

Beeldbank en Erfgoedbank

Sinds 2003 stond de Heemkundige Kring De Kluize ook mee aan de wieg van wat toen nog de Beeldbank Waasland heette en intussen de Erfgoedbank Waasland is geworden. Door de samenwerking met beide banken konden de analoge collecties nog sneller gedigitaliseerd worden. Bovendien kon het materiaal nu makkelijker getoond worden aan een breed publiek. Intussen werden zo’n 1500 stukken op de bank gebracht. Dit aantal groeit gestaag dankzij de inzet van de vrijwilligers van de kring.

Archief

Naast haar fotocollectie beheert de kring ook een documentair archief met boeken, tijdschriften van andere heemkundige kringen van Oost-Vlaanderen en films. Ze beschikt tevens over een aantal gereedschappen van oude beroepen, die gestockeerd worden in de kelders van Sint-Helenagebouw. Ze heeft ook enkele stukken in haar bezit van lokale dorpsfotografen, waaronder originele plakboeken en glasnegatieven. Dit archief kan geraadpleegd worden tijdens de opendeurdagen in het oud-vredegerecht te Sint-Gillis-Waas, in het oud-gemeentehuis te Sint-Pauwels en op afspraak.

De kring in de kijker

In deze tentoonstelling vind je een greep uit de collectie van de heemkundige kring, met 150 opmerkelijke stukken die vooral een beeld geven de grote variatie aan verzameld materiaal. Bij de oudste foto’s vind je de klasfoto’s en de huwelijksfoto’s uit het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw. Maar ook oude stadsgezichten, beelden uit de Wereldoorlogen en de Vredefeesten, feestelijke optochten, het inrijden van de Nieuwstraat en de gekleurde prentkaarten zijn van de partij. Om alle materiaal te zien, waaronder de grote collectie trouw- en klasfoto’s uit de 20ste eeuw, kan je de Erfgoedbank doorbladeren per deelkring: De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels.

Herken je iemand op foto? Klik dan zeker op de ‘tag’-knop onderaan de foto, plaats een kadertje rond de persoon en geef hem/haar een naam!

Voor alle verdere vragen kan je contact opnemen met heemkunde[at]dekluize.be of kijken op hun website www.dekluize.be.

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend