Ontdek de veelzijdigheid van het Wase erfgoed!

Particulier Poldererfgoed

Het meest verrassende erfgoed bevindt zich vaak bij mensen thuis. In fotoalbums, in dozen op zolder, of misschien net gekoesterd in kaders en vitrines. Voor het project "De Potige Polders" gaat de Erfgoedcel Waasland op zoek naar erfgoed bij de mensen thuis dat het polderverleden in beeld kan brengen.

Bij de start van het project konden we al meer dan 200 stukken tonen. De komende maanden hopen we daar nog een pak aan toe te voegen. Allen bieden ze een eigen kijk op het leven op en naast de polders, normaal veilig opgeborgen maar nu voor één keer ook gedeeld met het brede publiek.

Dit materiaal loopt uiteen van foto's van verdwenen landschappen en oude beroepen, langs een prentkaartcollectie over de overstroming van 1906 en een  fotoreeks van de polders Sint-Anna en Ketenisse, nu bedolven onder industrie, tot enkele unieke kaartboeken uit de 19de eeuw en een collectie historische kaarten die teruggaat tot de 16de eeuw. Je vindt deze stukken ook terug in de verschillende thematentoonstellingen die de komende maanden op de erfgoedbank verschijnen, maar hier geven we het particuliere erfgoed zelf de ereplaats.

Jouw materiaal ook op de erfgoedbank?

De komende maanden zal deze collectie hopelijk blijven aangroeien met getuigenissen en materiaal van anderen. Maar daar kan enkel de particulier zelf voor zorgen. Heb je nog materiaal liggen rond het leven op en rond de polders, meersen en dijken, dat je graag wil delen op de erfgoedbank? Kijk dan op de projectwebsite voor alle informatie over waar je terecht kan om je materiaal te laten digitaliseren of hoe je zelf je materiaal kan inscannen en doorsturen.

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend