Zoektips

Algemeen

De Erfgoedbank Waasland doorzoekt automatisch alle beschikbare informatie van de objectfiches: collectienamen, titels, beschrijvingen, plaats- en persoonsnamen, trefwoorden, tekst in de krantenpagina's... Daarbij worden ook in beperkte mate gelijkaardige woorden, delen van woorden, meervouden e.d. mee opgezocht. De kans is dus groot dat je zoekactie meer resultaten oplevert dan je gedacht had of dat hier schijnbaar onbelangrijke onbelangrijke resultaten bijzit.

Om je zoekopdracht te verfijnen kan je daarom soms beter meerdere zoektermen ingeven, gescheiden door spaties. Ofwelf kan je via de uitgebreide zoekfunctie het bereik van je zoekopdracht verkleinen. Bij het formulier voor het uitgebreid zoeken kan je behalve de zoekterm(en) immers ook aanduiden welke collectie(s) je wil doorzoeken, welke soorten erfgoed je zoekt en uit welke periode je resultaten wil vinden. Dit doe je door je keuzes aan te vinken, een zoekterm in te geven en op 'zoek' te klikken. Als je niets aanvinkt, dan wordt de hele erfgoedbank doorzocht.

Zoeken in de kranten?

In de Erfgoedbank Waasland kan je zoeken door ca. 13.000 historische kranten.

De Klok van het Land van Waes (1863-1898)

De Schelde (1886-1940)

Gazette van Beveren-Waas (1842-1914)

Gazette van het Land van Waas (1853-1858)

Gazette van Lokeren (1848-1914)

Gazette van St. Nicolaes (1853-1858)

Gazette van Temsche (1879-1944)

Het Land van Waas (1914)

Nieuwsblad van Temsche (1945-1960)

Om deze te doorzoeken geef je via het algemene zoekvenster één of meerdere zoektermen in. De kranten waarin die zoektermen voorkomen, verschijnen dan tussen je andere zoekresultaten.Wil je meerdere zoektermen in een krant vinden? Plaats deze dan tussen " ", bijvoorbeeld "Arthur Wilford". Dan krijg je enkel de kranten te zien waar beide termen in voorkomen.

Wil je gericht op zoek binnen de krantencollectie, dan kan je werken met de uitgebreide zoekfunctie. Hier kan je in de rechter kolom "Krant of tijdschrift" aanvinken, en bovenaan "Volledige inhoud doorzoeken". Zo zoek je uitsluitend binnen de kranten en krijg je dus sneller de juiste resultaten. Onderaan de uitgebreide zoekfunctie kan je eventueel ook nog de begin- en einddatum ingeven waartussen je wil zoeken.

Om je zoekresultaten chronologisch te ordenen kies je in de sorteervolgorde voor "meest recent". De jongste kranten komen dan eerst.

Zoeken binnen een krant

Om via de objectpagina de kranten te raadplegen, klik je op de "zoom"-knop. Je krijgt dan een nieuw venster waarin je de krant volledig kan doorbladeren. Eens de krant volledig opgeladen is in het venster (dat kan enkele seconden duren) kan je in het menu bovenaan ook een woord ingeven waarop je specifiek wil zoeken. Klik in het menu opnieuw op "zoeken" en het woord zal oplichten in de krant. Telkens je nogmaals op "zoeken" klikt, zoek je verder in het document. Met de hulp van het menu kan je ook specifieke pagina's van de kranten afdrukken.

 

Specifiek zoeken naar één krant?

Dat kan door bij je zoekterm ook de inventariscode van de krant in te geven:

De Klok van het Land van Waes: klvw

Gazette van Beveren-Waas: gbw (voor jaargang 1887-1888: gvb)

Gazette van het Land van Waas: gvlw

Gazette van Lokeren: gvl

Gazette van St. Nicolaes: gvsn

Gazette van Temsche en Nieuwsblad van Temsche: gvt

Het Land van Waas: lvw

Enkel voor "De Schelde" is dit niet mogelijk, omdat de term Schelde ook in vele andere kranten voorkomt. Wil je specifiek in deze krant zoeken, dan kan je bij je zoektermen "schel" toevoegen en meteen naar de laatste resultatenpagina springen. Hier vind je dan "De Schelde" terug. Ook kan je de kranten "De Schelde" en "Gazette van Temsche" specifiek terugvinden onder de collectie "Gemeentearchief Temse".

Zoeken naar een krant of ander stuk van bepaalde datum

Wil je specifiek zoeken naar één datum? Dan kan je die het snelst als volgt zoeken: DD/MM/JJJJ. Dus bijvoorbeeld 01/09/1901. Zo krijg je meteen enkel de stukken die op die precieze dag gedateerd staan. Let op: vergeet niet om telkens twee getallen in te geven voor de dag en voor de maand. Dus 01/09/1901 en niet 1/9/1901!

Op dezelfde wijze kan je ook de stukken van een bepaalde maand zoeken: wil je alle stukken uit oktober 1967, dan zoek je dus op 10/1967.

De krant geeft de verkeerde zoekresultaten?

Wanneer je een krant doorzoekt via het zoom-venster, dan is het altijd mogelijk dat er een "verkeerd" resultaat opgelicht wordt: je zoekt naar "1948" en de krant toont je "1949", of je merkt dan een bepaald woord vaker in de krant voorkomt dan de zoekfunctie aangeeft. Dit is geen fout met de zoekfunctie, maar is te wijten aan het procédé waarmee de kranten doorzoekbaar worden gemaakt. 

Oude kranten zijn lang niet altijd even goed leesbaar: de inkt is door de jaren verbleekt, er worden eigenaardige lettertypes gebruikt, de krant is geplooid... Als lezer kunnen wij hier meestal wel mee aan de slag, maar voor een computerprogramma leveren half-leesbare of slecht gedrukte letters soms moeilijkheden op. Hierdoor kan het gebeuren dat bij de "Optical Character Recognition" (het proces dat een gescande krant weer omzet naar een doorzoekbare tekst) sommige tekens verkeerd ingelezen worden. Opnieuw zoeken op een deel van het woord kan dan wel helpen om de juiste resultaten te vinden.

Eigenlijk kan dit enkel vermeden worden door alle 60.000 pagina's met de hand over te tikken. Of: hoe de computer het handwerk van de onderzoeker toch nooit helemaal kan vervangen!

Zoeken naar erfgoed uit een bepaalde plaats

Om erfgoed te vinden dat verbonden is aan een plaats, heb je verschillende mogelijkheden. Zoek je erfgoed voor een specifieke straat of regio, dan kan je het erfgoed zoeken door op de kaart in te zoomen op de straat in kwestie. Als de beschrijvers materiaal aan deze plaats hebben gekoppeld, dan verschijnt dit hier. Je kan één voor één de items aanklikken en doorklikken naar de objectfiches.

Niet alle erfgoed zal echter ook op de kaart staan. Het plaatsen van het erfgoed op de kaart is een langzaam en voortdurend werk. Bovendien toont de kaart enkel erfgoed dat minstens aan een straat gekoppeld kan worden. Voor materiaal dat aan een gemeente is gekoppeld kan je surfen naar Collectie en daar kiezen voor Bladeren per gemeente. Daar vind je een overzicht van alle gemeenten waarvoor materiaal beschikbaar is. Via een doorklik krijg je de lijst van dit materiaal te zien.

Ten slotte kan je de naam van de straat, het gebouw of de gemeente ingeven in de zoekvensters. Dit levert de meeste resultaten op. Onthoud echter dat ook alle stukken waar deze plaatsnaam in voorkomt (bijvoorbeeld via de naam van de collectie) hier evengoed zullen tussenstaan, ook al hebben de stukken zelf misschien niets met deze plaats te maken.

Vind je niet wat je zoekt?

Levert je zoekresultaat niet het gewenste resultaat op, dan kan je proberen om een spellingsvariant van je zoekterm(en) in te geven. Ook is het mogelijk dat de beschrijving van het erfgoed verwijst naar een oude spelling of dat je gezocht hebt op een straatnaam die niet langer bestaat. Zeker bij het doorzoeken van de kranten en pre-20ste eeuwse documenten is het belangrijk om op deze oude spelling te letten: 'sch' in plaats van 's', verdubbeling van klinkers of medeklinkers, gebruik van dialect, 'ae' in plaats van 'aa'...

Voor persoons- en plaatsnamen is het ook nuttig om meerdere schrijfwijzen te testen (bijvoorbeeld Ooghe, D'Ooghe, D'Hooghe, DHooghe). Doorheen de tijd durft de schrijfwijze hiervan te evolueren. Ook treden in archiefdocumenten soms meerdere schrijfwijzen op van dezelfde persoonsnaam.

Zoek je materiaal van een bepaalde datum, probeer dan eventueel via uitgebreid zoeken je zoektocht uit te breiden naar een ruimere tijdsperiode. Op het uigebreide zoekformulier kan je een begin- en einddatum ingeven waartussen gezocht kan worden. Het is immers altijd mogelijk dat degene die het erfgoed beschreef een minder fijne datering heeft toegekend dan jij in je zoekopdracht gebruikte.

Ten slotte is het mogelijk dat het erfgoed wel aanwezig is, maar niet beschreven werd op een manier die toelaat het terug te vinden met jouw zoektermen. In dat geval kan je enkel nog ruimere termen of trefwoorden ingeven en de resultaten zo doorbladeren. Als je dan toch vindt wat je zoekt, kan je op de objectpagina natuurlijk ook meteen een trefwoord voorstellen of tags toevoegen, die kunnen helpen om in de toekomst het stuk sneller terug te vinden.

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend